1 av 2
2 av 2
Det finns platser där kraftverken stör mindre anser Stefan Edman. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Miljö

Vill inte ha vindkraft på fjällen

Gärna vindkraftverk, men inte på Herrestadsfjället eller Bredfjället. Det är andemeningen i ett brev som biologen och miljödebattören Stefan Edman och tre andra Ljungskilebor skrivit till kommunledningen i Uddevalla.

De fyra är positiva till vindkraften som energikälla, men tycker att natur- och rekreationsvärdena på Herrestadsfjället och Bredfjället är så stora att de borde undantas från vindklaftsutbyggnad.

I stället föreslår de att produktionen vindkraft ökas på mer okontroversiella områden i kommunen.

Stefan Edman och de andra brevskrivarna anser också att Uddevalla kommuns planer för hur många vindkraftverk som kan byggas är möjligen är ambitiös i överkant. Kommunen pekar nämligen ut platser för ca 55 vindkraftverk i sin översiktsplan.

Men om ser till hur mycket vindenergi som riksdagen har beslutat att hela Sverige bör leverera och slår ut det på alla landets kommuner så mosvarar Uddevallas andel bara sex större vindkraftverk, skriver ljungskileborna i sitt brev.

Förutom Stefan Edman är det biologen Jan Uddén, arkitekten Sören Larsson och fd samhällsplaneraren i Uddevalla kommun Bo Wingqvist som undertecknat brevet till kommunstyrelsen i Uddevalla.Peter Olsson

peter.olsson@sr.se
0522-67 00 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista