Saab

Ska ligga i täten med elbilar

Saab har kommit så långt med sina planer att tillverka en bil som går på el att man kommer att börja sälja elbilar inom ett år.

– Du kommer att få se helelektriska Saabar gå ut till kund redan i december, säger Mats Fägerhag är teknisk direktör på Saab i Trollhättan.

Biltillverkare över hela världen satsar stenhårt för att få fram helt eldrivna bilar. På bilsalongen i Genéve var det många bilmärken och andra företag som visade upp sina elbilar som man planerade att lansera inom några år.

Men Saab är alltså på gång att få ut elbilar redan till slutet av året även om det återstår en del att göra:

– Vi ligger efter, det har jag känt en längre tid, säger Mats Fägerhag, men vi är väldigt snabba så inom ett år ska vi ligga i frontlinjen.

Men grunden har lagts i det elbilsprojekt som drivits av Innovatum i Trollhättan men som Saab haft fler fingrar med i spelet än man tidigare velat berätta:

– Den elsaaben var vi i alla högsta grad bakom Men under tiden vi var ägda utav GM var vi tvungna att vara försiktiga med att berätta vad vi skulle satsa på för det skulle ligga i linje med företagets övriga strategier. Att gå mot olika grader av elektrifiering tror vi är en nödvändighet men sedan är det frågan på vilket sätt man gör det, säger Mats Fägerhag.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista