1 av 2
Marie Newsome. Carina Lindskog/SR Väst
2 av 2
Sport

Klubbchef som vill förändra

Sedan 1 februari är Marie Newsome klubbchef för Gripen Trollhättan. En hög position i en mansdominerad sport som bandy. Hon blev rekryterad till chefsjobbet och ser sin nya arbetsplats som en utmaning.

Vad var det som gjorde att du skulle vara perfekt för det här jobbet?

– Jag tror att det var ett strategiskt beslut av styrelsen, att hitta en person utanför bandyn. Att jag är kvinna tror jag också är ett plus. Jag tror att man ville ha in lite kvinnlighet och lite kvinnligt tänkande, säger Marie Newsome.

Jobbet som klubbchef går ut på att representera klubben gentemot kommunen, media, bandyförbundet och partners. Dessutom ska hon öka arrangemanget runt bandyn, utveckla klubben och leda kansliet,

Hon bor i Trollhättan, har tidigare arbetat som koordinator på Älvhögsborg, varit egen företagare plus inköpare i tio års tid. Marie Newsome tror att hon kommer att tillföra klubben mycket.

– Dels kommer jag ju utifrån, jag har helt andra idéer, jag ifrågasätter på ett helt annat sätt, jag är öppen för nya saker och jag ser möjligheter, säger hon.

Rolf Jönsson på Riksidrottsförbundet är entusiastisk över det val Gripen har gjort.

– Det är jättebra och roligt att det kommer kvinnor som klubbchefer, att det sker ett genombrott. Det finns nog stora möjligheter att det kommer att bli bättre i framtiden, säger han.

Varför finns det så få kvinnor inom styrelser, kvinnliga tränare och domare?

– Dels beror det på att det finns en ojämn jämställdhet i samhället i stort, att idrotten är en spegelbild av samhället.

Men så tror jag också att det kan bero på att idrotten en gång i tiden startades av män, för män, och att det är olika saker som ligger kvar.

Men varför ska det vara så svårt att kunna ändra på det?

– Jag tror också att genom att det har sett ut så från början så har det bildats manliga nätverk och ett sätt att arbeta på som kanske inte tilltalar kvinnor lika mycket och som kan ta längre tid att bryta, säger Rolf Jönsson på Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har som målsättning att det ska vara 60-40 i styrelserna, alltså att det kön som är minst representerat ska ha minst 40 %. Men i både Gripen Trollhättan och i IFK Vänersborg finns det en enda kvinna och tio män i styrelsen.

– Jag tror att det ligger mycket tradition i att det är många män på positionerna och där tror jag att vi kvinnor har mycket att ge. Att vi kommer med ett helt annat "tänk", att vi ifrågasätter och ser det på ett kvinnligt sätt. Jag tror att det blir högre i tak och en annan diskussion, säger Marie Newsome.

Gripen Trollhättan har i dag 13 aktiva lag och en bandyskola, sammanlagt är det omkring 300 spelare som är engagerade inom klubben.

Marie Newsome har själv spelat fotboll och handboll på ungdomsnivå och har två döttrar som spelar fotboll. Gripen Trollhättan har tidigare haft ett damlag, men det finns inte längre. Nu satsar man mycket på tjejbandy.

– Ja, det kommer in tjejer från bandyskolan, där börjar de som 4-5-åringar. Vi har också ett samarbete med IFK Vänersborg, där vi har ett gemensamt flicklag.

Har du varit intresserad av bandy tidigare?

– Nej, det kan jag inte säga att jag har varit.

Men nu ser du varenda bandymatch?

– Ja, så har det blivit. Det är jätteroligt. Jag kan inte säga att jag kan allt, men jag lär mig.

När tror du att Gripen Trollhättan är tillbaka i Elitserien?

– Om ett eller två år.

8 mars, internationella kvinnodagen, vad betyder den för dig?

– Jag skulle vilja se att det inte bara var en enda dag utan att det 365 dagar om året självklart. Globalt sett så tror jag att det behövs för att det är väldigt många flickor och kvinnor som inte har samma möjligheter som männen.

Tittar vi på Sverige så handlar det väl mera om jämställdhet och där tror Marie Newsome att vi har kommit en bit på väg. Hon tror att varje generation nu blir bättre och bättre.Carina Lindskog
carina.lindskog@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista