Utbildning

Gymnasiesamarbete kan rivas upp

Det knakar i gymnasiesamarbetet mellan Säffle och Åmål. I höstas var politikerna överens om att samarbeta och om att lägga ner konkurrerande utbildningar på de två orterna.

Men nu ska frågan upp på kommunfullmäktige i Säffle och då kan beslutet rivas upp eftersom moderaterna signalerar att de inte tänker gå med på förändringarna.

- Jag är optimist och tror fortfarande på att avtalet kommer att fungera, säger Kjell Kaså som är barn-och utbildningsnämndens ordförande i Åmål.

Det är andra gången på några år som politikerna i Åmål och Säffle försöker komma överens om ett gymnasiesamarbete. Förra gången revs avtalet upp.

Denna gång ska Säffle lägga ner sina samhälls- och naturvetenskapsprogram. Åmål lägger ner sitt teknikprogram.

Tidigare i höstas var också Bengtsfors med i samarbetet men har hoppat av det. Alla politiska partier var inte överens om att lägga ner naturvetenskapsprogrammet.

Historien visar att det är svårt med gymnasiesamarbete trots att elevunderlaget minskar ständigt.

- Alla är överens om att vi måste samarbeta i framtiden men också nu. Då kommer man till den praktiska verkligheten kring samarbetet som innebär att det inte går att köra dubletter eller tripletter av våra program. Det betyder att program måste läggas ner och det är fruktansvärt känsligt även om man bara har fem eller sex elever som läser programmet, säger Kjell Kaså, åmåls centerpartistiska ordförande för barn-och utbildningsnämnden.

Reporter:Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista