1 av 2
2 av 2
Politik

Solidariskt Uddevalla spricker

Miljöpartiet i Uddevalla väntas i kväll besluta att gå fram med en egen lista i höstens kommunval.

Det är medlemmarna som avgör på kvällens årsmöte, men en källa säger att med mycket stor sannolikhet kommer Miljöpartiet i Uddevalla att ställa upp under egen flagg i höstens val.

Det är också vad den lokala partiorganisationens ledningsgrupp föreslår, även om alla vi har talat med tycker att samarbetet har fungerat bra.

Men Miljöpartiets framgångar i opinionsmätningarna på riksplanet gör det lockande att gå till val på det som just nu är ett starkt varumärke.

Det finns ytterligare tre skäl: Solidariskt Uddevallas toppnamn Ewy Gahnström, en gång kommunalråd och röstmagnet för Vänsterpartiet, lämnar politiken.

Flera av de kandidater som ställde upp för SU som partipolitiskt obundna i valet 2006 är nu medlemmar i Miljöpartiet, bland andra före detta socialdemokraten AnnKristin Allvin. Dessutom anses en MP-lista bana väg för ett rödgrönt samarbete också i Uddevalla.

Vänsterpartiet ställde upp i valet 2006 med kandidater som blivit över efter alla avhopp och uteslutningar.

Det var annars Vänsterpartiet i Uddevalla som tog intiativet till samarbetet med Miljöpartiet inför förra valet, men Vänsterpartiets partistyrelse sa nej och när nio vänsterpartister valde att engagera sig för SU blev de uteslutna ur partiet.

Dit hör Kjell Grönlund och Jarmo Uusitalo som sitter i kommunfullmäktige för Solidariskt Uddevalla och som blivit erbjudna av Miljöpartiet att kandidera i höstens val som partipolitiskt oberoende på MP-listan.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista