1 av 2
Lizen Lindström, dumperförare. Foto: Carina Lindskog/SR Väst.
2 av 2
Foto: Carina Lindskog/SR Väst
Strömstad

Dumperförare i männens värld

Lizen Lindström är en udda fågel i sitt yrke – hon kör nämligen dumper.
– Trots att det är mansdominerat så trivs jag väldigt bra med jobbet och gubbarna runtom kring mig.

Lizen bor i Hedekas, men är uppvuxen i Norrland inom jordbruket och har studerat på både jordbruksgymnasiet och maskinlinjen. Hon har ett genuint intresse för stora maskiner och har bland annat kört slåttermaskin, traktor och lastbil.

Sedan fem år är det dumper som gäller, ett fordon som mestadels har män bakom ratten.

För tillfället är hon på det stora vägbygget utanför Skee vid E6, där det onekligen är en mansdominerad värld.

– Jag tycker det är tråkigt att det inte är fler tjejer i den här branschen.

Hon har arbetat på många olika vägbyggen, från Kiruna i norr till Borås i söder, och på alla dessa dessa byggen har hon bara träffat ett fåtal tjejer.

– Det blir mycket trevligare med fler tjejer i branschen, säger hon.

Lizen Lindströms arbete som dumperförare går ut på att forsla bort material som berg, kross, lera eller jord. Ibland kan det också handla om att lägga till material där det behövs.

Omkring 20 kubik lastas varje omgång och under en dag kan det röra sig om uppemot 40 vändor med dumpern. Bara här på bygget i Skee kör cirka tolv dumprar och lika många grävmaskiner och lastbilar. Förutom Lizen finns i dag endast ytterligare en tjej, som kör lastbil, annars är det bara män.

– Trots att det är mansdominerat så trivs jag väldigt bra med jobbet och gubbarna runtom kring mig.

Det blir en annan stämning på jobbet och den manliga jargongen försvinner och snacket på fikarasterna blir annorlunda. I knäet finns hunden Alice, som brukar åka med i dumpern varje dag.

– Hon är nöjd och trivs med livet, bara hon får vara med, säger Lizen Lindström.

Lizen träffade sin sambo genom yrket. Han arbetar som bergsprängare, men är för tillfället nere i Alingsås på ett projekt.

Det fungerar bra, menar Lizen, eftersom de ändå ses varje kväll efter arbetets slut. Det blir dock inte mycket arbetsprat trots att de är i samma bransch, men det är ett plus att de förstår varandras situation, menar hon.

Nu är hon gravid och är tacksam för att hon inte har mått dåligt, utan har kunnat arbeta som vanligt. Att köra dumper innebär skumpiga vägar, men Lizen har fått klartecken från barnmorskan att få köra ett tag till.

I dag är det internationella kvinnodagen. Är det något som uppmärksammats bland alla män här på vägbygget?

– Det tror jag knappast. Men en liten tårtbit skulle kanske inte skada, skrattar hon.

Carina Lindskog
carina.lindskog@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".