340 miljoner 50-öringar ligger och skräpar runt om i Sverige, enligt organisationerna som står bakom kampanjen Dammsug Sverige. Foto: Dammsug Sverige

Elever samlar mynt

I höst blir femtioöringarna värdelösa och innan dess ska mynten tas om hand och ges till barn som behöver hjälp. Bakom satsningen Dammsug Sverige står Bris, Childhood och SOS-Barnbyar.

Enligt kampanjen Dammsug barn finns det omkring 340 miljoner 50-öringar som ligger och skräpar runt om i landet och riskerar att bli värdelösa när myntet tas ur bruk 1 oktober.

Nu gäller det att att samla in alla 50-öringar innan de upphör att gälla och låta överskottet gå till SOS-Barnbyar, Childhood och Bris, de organisationer som står bakom kampanjen.

Mellanstadieklasser i hela Sverige samlar nu 50-öringar i Klasskampen. De 49 klasser som samlar in mest får bland annat en äventyrsdag till Furuviks djurpark i Gävletrakten.

I veckan fick de klasser som har anmält sig till Klasskampen sina insamlingsbössor.

De skolor i Sverige Radio Västs område är Valemyrsskolan i Strömstad, Grebbestad i Tanum, Smögens skola i Sotenäs och Hedekas skola i Munkedal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista