Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Vintern bra för fästingar

Några som tycker om den snörika vintern är fästingarna. När det är kallt kryper nämligen de små djuren ner några centimeter i marken.

– En decimeter kan de ha krupit ner och där ligger de i plusgrader, eller runt nollgradig temperatur. Om den här marken fryser och det inte finns något snötäcke ovanpå, då är det riskabelt för dem, säger Thomas Jaenson, som forskar på fästingar och andra blodsugande kryp vid Uppsala universitet till Ekot.

Det är alltså värre för fästingen om temperaturen varierar runt nollgradigt och det inte finns någon snö. Då kan fästingen luras och tro att de är vår. Om den då kryper upp ur marken och det blir frysgrader igen så klarar den sig inte.

Men det är inte bara snön som hjälper fästingen att klara av kylan. Den bildar nämligen molekyler i kroppen under vintern som gör att kroppsvätskorna inte fryser. Det gör att fästingen klarar av lägre temperaturer än till exempel däggdjur.

– De tillverkar sockeralkoholer, glykol och sånt här, precis som vi har i kylarvätska i bilar, säger Thomas Jaenson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista