1 av 2
2 av 2
Foto: Andreas Lithander/SR Väst
Vänersborg

Arenatak återställs i samma skick

När taket lagas på Arena Vänersborg kommer det inte att förstärkas på något sätt. När taket är lappat med ny plåt kommer det att vara i samma skick som före raset.

– Man ersätter de plåtar som är trasiga, säger Roland Karlsson, informatör hos kommunens försäkringsbolag Länsförsäkringar.

Så taket förstärks inte på något sätt?

– Nej, nästa steg blir att sätta sig ner och diskutera vad man gör för att undvika att taket rasar igen, säger han.

Länsförsäkringar utgår från att det var snö som orsakade att delar av taket rasade. De står därför för kostnaderna för att laga taket.

När Länsförsäkringar lagar taket ser de till att taket lagas till sitt ursprungliga skick, sedan kommer de att kräva av kommunen att komma på hur kommunen ska skydda sig mot nya takras i framtiden.

I nuläget anser Marie Dahlin, socialdemokrat och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Vänersborg, att det räcker med att taket lagas till sitt ursprungliga skick.

– Om man kommer fram till att det inte är ett konstruktionsfel, utan att det är snön, då har det ju varit ett extremt år i år. Och då är det ju så att det inte behövs en förstärkning eftersom man bedömt att det ska hålla i sitt orginalskick, säger hon.

Men vad händer om vi får ett liknande väder igen?

– Det vågar jag inte svara på, förhoppningsvis håller det, säger Marie Dahlin.

Enligt Roland Karlsson på Länsförsäkringar skulle ett alternativ för att skydda sig mot framtida takras kunna vara att kommunen tar fram en bra snöskottningsstrategi.

Ett annat alternativ är att förstärka taket så att det klarar mer last än i dag, men det alternativet har kommunpolitikerna inte diskuterat än.

– Då pratar vi om ett jättetak, vi kan inte bara förstärka där det har rasat i så fall, utan då pratar vi om ett helt innertak och då är det en annan fråga som inte täcks av försäkringen.

– Det kan ju hända att vi kommer dit, men det kan jag inte svara på i dag, säger Marie Dahlin.Marie Hedlund

marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".