1 av 2
2 av 2
Socialdemokraten Peter Jonsson är en av dem som bör få förnyat förtroende, anser valberedningen. Foto: Marie Hedlund/SR Väst
Politik

Som vanligt i toppen

Socialdemokraterna och Centerpartiet har presenterat sina kandidater till riksdagsvalet – och det är idel gamla bekanta i topp.

Socialdemokraterna i Norra Älvsborg vill inte spränga kvartetten. Peter Jonsson från Trollhättan, Christina Oskarsson från Ale, Jörgen Hellman från Lilla Edet och Renée Jeryd sitter redan i riksdagen och bör få förnyat förtroende, tycker valberedningen och placerar de fyra i topp i sitt förslag till valsedel.

På femte plats i valberedningens förslag finns Bengt Karlsson från Trollhättan.

Förslaget är när det gäller fem-i-topp i praktiken identiskt med valsedeln för fyra år sedan. Den toppades då av Britt Bohlin Olsson, men hon är ju numera landshövding i Jämtland.

Senast Socialdemokraterna hade fem mandat i valkretsen var åren 1994-1998. Listan ska fastställas på distriktskongressen den 10 april.

Nomineringskommitténs förslag till riksdagsvalsedel för Centerpartiet i Bohuslän bjuder heller inte på några överraskningar. Åsa Torstensson från Strömstad toppar precis som i valet för fyra år sedan.

Men eftersom hon fick plats i regeringen blev det Maria Kornevik Jacobsson från Härryda som fick riksdagsplatsen. Hon är tvåa i valberedningens förslag medan Peter Heie från Strömstad har avancerat från fjärde till tredje plats om man jämför med valet 2006.

Då var Kristina Jonäng från Ljungskile trea. Nu finns hon längre ner på listan. Hon satsar på regionpolitiken i stället.

Centerns riksdagslista fastställas på årstämman på lördag.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista