munkedal

Aborter och könssjukdomar minskar

Databebisen Benjamin kan vara en orsak till att antalet aborter och sexuellt överförbara sjukdomar har minskat i Munkedals kommun.

Kommunen har i många år legat över rikssnittet när det gäller aborter och sexuellt överförbara sjukdomar.

En av orsakerna till minskningen kan vara babysimulatorerna, eller databebisarna som de kallas, som elever i årskurs nio på Kungsmarksskolan får ha, i par, i en vecka.

Databebisen är på många sätt som en riktig bebis - den gråter, rapar, blir hungrig och den behöver tröst.

 Rose-Marie Olsson är elevassistent på Kungsmarksskolan i Munkedal.

– Vi har bebisarna för att ungdomarna ska få en livserfarenhet, hur det är att ha barn. Vilka kostnader det är, vad man ska tänka på. Man kan inte bara sticka och gå på bio, säger Rose-Marie Olsson.

Vad har ni sett för resultat?

– Att ungdomarna vågar prata om familjebildning, sex och samlevnad, säger kuratorn Cilla Christmansson.

Babysimulatorn, eller databebisen som den kallas, har olika sensorer som hela tiden mäter hur bebisen blir behandlad fysiskt, om den matas i tid och om man skött blöjbytena.

I en kommun som historiskt sett haft en högre andel aborter bland ungdomar än riket i stort, har databebisana lett till att antalet aborter bland ungdomar har gått ner men också antalet sexuellt överförbara sjukdomar.

Enligt Cilla Christmansson var inte antalet aborter i kommunen orsaken till att man beställde in databebisarna.

– Vi kan kalla det för en integrerad sex och samlevnadsundervisning. Man lär sig mycket i skolan, men det här blir en konkret upplevelse, säger Cilla Christmansson.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista