1 av 2
2 av 2
Ungdomskonsulent Elma Delija uppmärksammar ett integrationsproblem. Foto: Skoob Salihi/SR Väst
Uddevalla

Nyanlända behöver sexkunskap

Kunskapen om sex, den mänskliga kroppen och hur den fungerar är i många fall väldigt låg bland ungdomar i åldrarna 16 till 20 som nyligen kommit till Sverige.

Det säger Elma Delija, ungdomskonsulent på Individuella Programmet i Uddevalla gymnasieskola. Hon menar att det hämmar ungdomarnas integration in i samhället.

– Man stöter på detta överallt, oavsett vad man har för utbildning eller gör i framtiden. Jag ser det här som en av de viktigaste pusselbitarna för integration, säger Elma Delija.

Klasserna är uppdelade. Killarna i en klass, tjejerna i en annan. Elma Delija berättar att hon testade först med en mixad klass, men då visade det sig att traditioner och annat ledde till att många av ungdomarna, främst tjejerna, inte vågade prata om sex och hur deras egna kroppar fungerar.

Elma Delija läser upp några av frågorna som hon brukar få av sina elever.

– Om man tänker sig få frågor som hur många ägg har en kvinna och har pojkar mens som tjejer, så kan man redan där förstå vad man pratar om för kunskap i grunden, säger Elma Delija.Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0768-76 20 73

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista