1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Foto: Jimmie Schewenius/SR Väst
Uddevalla

Mona Sahlin mot privatiseringar

I dag är Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i Uddevalla. Hon frågas ut av Sveriges Radio Västs politiske reporter Bosse Adriansson.

Först ut var en fråga om det statliga flygbolaget SAS. Varför ska staten äga flygbolag?

– Nu har alla flygbolag i Europa stora problem, och frågan är om det skulle gynna Sverige i dag om vi skulle avveckla SAS, det tror jag skulle vara förödande både för Arlanda och för svensk turism, säger Mona Sahlin.

– Om SAS ska se likadant ut i framtiden låter jag vara osagt, SAS kanske kan hitta partners ute i Europa. Men inte nu, för nu är krisen så stor, att det bara vore nedläggning om inte staten behöll sitt intresse, säger Mona Sahlin.

Nästa fråga handlade om Saabs resa, som pendlat mellan nedläggning och fortsatt verksamhet med nya ägare. Mona Sahlin och Socialdemokraterna var under resans gång starkt kritiska till hur regeringen hanterade Saab-frågan. Har du undervärderat regeringens insatser?

– Jag har snarare övervärderat regeringens insatser. Det handlar inte om de insatser man gjorde kortsiktigt för att få lånen att falla på plats. Utan det handlar om hur ser man på svensk industris framtid, vilken betydelse vill man ge fordonsforskningen, vilka insatser gör man i budgeten för att hålla efterfrågan upp på gröna bilar, varför är a-kassan så fruktansvärt låg, varför är kompentensutvecklingen så liten för de anställda i industrin – allt det är jag fortsättningsvis kritisk till, säger Mona Sahlin.

Senare i eftermiddag medverkar Mona Sahlin i en manifestation mot privatisering och nedskärningar i välfärden i Uddevalla. Hon kommer att avsluta med att hålla ett tal i Muséiparken.

När Sveriges Radio Väst frågade ett antal Uddevallabor vad de tycker om Mona Sahlin var svaren blandade. En del kände knappt igen partiledaren på bild och andra kommenterade hennes problem med att betala räkningar en gång i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista