Politik

”Förnyelse behövs”

Madeleine Dahlgrens avhopp som socialdemokratiskt oppositionsråd i Lilla Edet överraskade också hennes partivänner. Men det finns kandidater som är beredda att ta över med kort varsel.

Ingemar Ottosson, verkstadsmekaniker, ersättare i kommunstyrelsen och vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, och Carlos da Silva, kommunfullmäktigeledamot och mest känd som tungt fackligt namn på Volvo, är de två namn som är hetast som efterträdare till Madeleine Dahlgren som gruppledare i kommunstyrelsen och kommunalråd.

Båda är nominerade och båda är intresserade.

Leif Håkansson, kommunstyrelseledamot och ombudsman på IF Metall, har blivit tillfrågad men sagt nej. Han är också ordförande i valberedningen som senast på årsmötet den 23 mars ska presentera ett färdigt förslag för medlemmarna.

Madeleine Dahlgrens avhopp kom överraskande, det säger flera personer i Arbetarekommunens styrelse i Lilla Edet som vi talat med. Dålig personkemi och interna motsättningar är två av de skäl som hon redovisat för sitt avhopp. Men i Nyhetstimmen i Radio Väst i onsdags sa hon också:

– Känner man att man inte har förtroendet är det bättre att kliva åt sidan.

Hon gör rätt analys, säger en de styrelseledamöter vi talat med. I november ställde Madeleine Dahlgren saken på sin spets och frågade om hon hade styrelsens förtroende. Några svarade ja, andra svarade inte alls. Men det var ingen som sade sig sakna förtroende för henne, påpekar en styrelseledamot.

Det behövs en förnyelse, säger en styrelseledamot. Men det är inte fråga om någon kupp, säger en annan. Det är inte svart eller vitt, säger en tredje.

Det lär alltså gå att snabbt få fram en efterträdare till Madeleine Dahlgren, men problemen för Socialdemokraterna i Lilla Edet är knappast lösta med det. Flera styrelsledamöter bekräftar bilden av interna motsättningar och olika läger, ja en använder ordet fraktioner.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista