1 av 2
2 av 2
Foto: Scanpix

Ny service om viltolyckor

Från och med i dag kan du enkelt ta reda på var viltolyckorna sker i SR Västs område. Nationella Viltolycksrådet lanserar en helt ny service på sin hemsida.

– På vår nya hemsida kan allmänheten se var viltolyckorna händer i Sverige, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare på Nationella Viltolycksrådet.

Den uppdateras kanske inte varje dag, men flera gånger i veckan, från de polisrapporteringar som sker.

Man anmäler till polisen precis som vanligt, de anmälningspliktiga djur som finns. Det är de stora klövdjuren och rovdjuren som man ska ringa till polisen och anmäla.

På den karta som finns på hemsidan kan man alltså klicka sig in på Västra Götaland och sedan på sin egen kommun. Man kan söka på tidsperioder och geografiska platser.

Vad är fördelen med den nya hemsidan?

– Fördelen är att allmänhet, forskare och journalister kan få ett bra material att titta på och när det gäller allmänheten så kanske man är intresserad av den sträcka man ofta åker på och hur många olyckor som händer där, säger Lars Sävberger.

Man kan göra en bedömning av var olyckorna händer och var man ska sätta in åtgärder. Man får alltså ett material för en trafiksäkrare väg.

Det man först möts av är en karta och det är där som det redovisas var jägarna har varit på plats och så går man in och säker på statistikknappen.

Då kommer man till den plats där man kan gå in på det län eller den kommun man vill söka viltolyckorna och vilka djurslag man vill söka på.

– Det finns två redovisningar på kartan. Den ena är den plats som allmänheten har ringt in till polisen och den är ju inte alltid exakt, för att det kan vara svårt att veta var man är.

Den andra redovisningen på hemsidan är där jägare har varit på plats och kunnat fastställa positionen.

Vid årsskiftet kom en ny lag om ersättning till jägare, för att spåra och avliva vilt. Något som har fungerat bra, menar Lars Sävberger, och poängterar att det är en lättnad att det äntligen har blivit klart att jägarna får en ersättning för det bra jobb man gör ute.Carina Lindskog

carina.lindskog@sr.e
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".