Torget i Uddevalla. Foto: Erik Björk/SR Väst

Dyr snöröjning i vinter

75,5 miljoner kronor har snöröjning och vinterväghållning hittills kostat kommunerna i vårt område. Det är tre gånger så mycket som det var budgeterat för.

I de tolv kommuner som Sveriges Radio Väst varit i kontakt med är det endast en som inte har gått över budget. Det är Lilla Edets kommun som nästan på kronan har förbrukat hela sin budget. Annars är det dystra siffror för de flesta kommunerna.

Trollhättans kommun har överskridit sin budget med råge och räknar med en slutnota på upp emot 21 miljoner kronor, nästan exakt tre gånger så mycket som var budgeterat.

Vänersborgs kommun har sprängt tiomiljonersvallen och där hade man budgeterat för 3,5 miljoner kronor.

I Uddevalla kommun låg budgeten på 5,2 miljoner kronor och där har man hittills gjort av med 13 miljoner kronor. Men då är inte kostnaderna för takskottningarna inräknade och de uppgår hittills till 12 miljoner kronor. Totalt blir det alltså en kostnad på 25 miljoner kronor som kan komma att stiga.

I Åmåls kommun har man gått tre miljoner kronor över budgeten på 1,3 miljoner. I Färgelanda och Lysekil hade man budgetar på en respektive en och en halv miljon kronor och hittills har de utgifterna tredubblats.

I Dals Ed och Bengtsfors kommun vill man ännu inte spekulera i hur mycket man spenderat då inte alla fakturor kommit in. I Strömstad och Tanum har budgeten passerats med en halv miljon kronor.

I Sotenäs kommun har man inte överskridit budgeten särskilt mycket, det handlar om hundratusen över budgeten på 1,3 miljoner kronor. Förra året gjorde man dock bara av med 780 000 och budgeten var den samma som i år.

Andreas Lithander
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".