1 av 3
2 av 3
Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
3 av 3
Åsa Lewau Johansson. Foto: Thomas Graf/SR Väst

Svårt att få varma bad

Trots att 2010 har utsetts till tillgänglighetens år har funktionsnedsatta i Uddevalla kommun begränsade möjligheter att få träning och varma bad under ett och samma tak.

Åsa Lewau Johansson som själv har MS och fibromyalgi, har skrivit ett medborgarförslag om Framtidens träningscenter i Uddevalla.

Frågan om ett nytt badhus i Uddevalla har länge stötts och blötts i politiken. Lewau Johansson har själv upplevt svårigheterna som finns i Uddevalla kommun när det gäller att få sitt 37 gradiga varma bad och träning.

Som det ser ut i dag så finns bara ett alternativ, bassängen på Rosenhäll, men om man vill använda den, måste man vara inskriven i Primärvården och bassängen är också stängd under kvällstid. Därför behövs ett nytt träningscenter menar hon.

– Jag tycker det är logiskt att det finns ett badhus som är tillgängligt för alla. Som det är för mig så behöver jag en varmbassäng. Att få gå och bada samtidigt med min familj skapar en samhörighet, men så är det inte i dag, säger Lewau Johansson.

Behovet är stort i Uddevalla, tror hon. I medborgarförslaget föreslår hon förutom en vanlig simbassäng även bassänger med varma bad, gymmöjligheter och massage.

– Det finns många olika grejer som man kan lägga ihop under samma tak, säger Åsa Lewau Johansson.

Nu hoppas hon på att politikerna lyssnar på henne och skapar framtidens träningscenter.

– Jag hoppas att de verkligen tar tag i det här och utreder det ordentligt. Det hade varit en väldigt stor grej att Uddevalla kunde visa att vi ligger i framkant när det gäller tillgängligheten i Sverige. Det tror jag är viktigt, säger Åsa Lewau Johansson.Thomas Graf

thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".