1 av 4
Snöröjningen i kvarteret Plogen har skötts undermåligt i vinter enligt flera av hyresgästerna SR Radio Väst pratat med. Här en cykelparkering som inte har snöröjts. Bild: Thomas Graf/SR
2 av 4
3 av 4
Ali Bazzi har bott i Plogen i Trollhättan i 18 år. Bild: Thomas Graf/SR
4 av 4
Än har inte renoveringen av fasaderna i kvarteret Plogen kommit i gång. Bild Thomas Graf/SR
Trollhättan

Mer problem i kvarteret Plogen

Läckande tak, fuktskadade väggar, slitna lägenheter med dålig ventilation. Problemen består i kvarteret Plogen i Trollhättan. Snart ska renoveringen påbörjas av husen har fastighetsägaren sagt. Det tror inte hyresgästerna på som har fått mer än nog.

Den snörika vintern har tagit hårt på de slitna fastigheterna i kvarteret Plogen i Trollhättan.

Det senaste beskedet var att fastigheterna skulle börja renoveras i höstas, men än har inga renoveringar kommit igång i någon större skala.

Den snörika vintern har tagit hårt på de slitna fastigheterna i kvarteret Plogen i Trollhättan. Det senaste beskedet var att fastigheterna skulle börja renoveras i höstas, men än har inga renoveringar kommit igång i någon större skala. Ali Bazzi har bott i området i 18 år och Lena Wanli i 11 år. Nu måste något hända snart menar de.

– Det håller på att skapas ett kvarter som ska se så nedklassat ut som möjligt. Jag tycker det djävligt, säger Ali Bazzi, som har bott i Plogen sen 1992 och han driver också en restaurang i närheten.

– Man tror att det ska bli bättre någon gång. Men det blir bara mer och mer problem, konstaterar Lena Wanli.

Det läckte in från taken redan innan vintern på många ställen i kvarteret Plogen. Men all den snö som kommit i Trollhättan i år har bidragit till mer problem nu med smältvattnet då vatten har forsat in på sina ställen. Även utomhus har det varit problematiskt med dålig snöskottning, säger flera boende i området.

Ali och Lena bor på Lantmannavägen och har gjort det i många år. De är kritiska och har fått mer än nog när det gäller löftena från fastighetsägaren Bovista/Centerplan i Malmö.

Hösten 2008 var husen nära att tvångsförvaltas med Hyresgästföreningen och Centerplan kom då överens om en upprustningsplan och renoveringen skulle ha påbörjats ordentligt i höstas. Men än har bara ett fåtal lägenheter blivit renoverade. Men det största arbetet, renovering av fasaden på fyra huskroppar, har det skjutits på.

– För två år sedan sa vi att läget var akut, men frågan är om fastighetsägaren fortsätter att missköta fastigheterna, hur akut blir det då, frågar sig Ali Bazzi.

Det senaste beskedet är att renoveringen av husen som är över 40 år gamla, ska komma igång den 1 april. Då ska Lena, Ali och de andra i Plogen bli av med problemen med fukt, trasig inredning och dålig ventilation. Men Ali Bazzi och Lena Wanli ger inte mycket för fastighetsägarens löften.

– Inte ett dugg. de har lovat oss hela tiden att de ska sätta igång, säger Lena Wanli.

– Det kommer dröja sakta och det är osäkert. Jag tror inte heller på det, säger Ali Bazzi.

SR Radio Väst har försökt nå fastighetsägaren till kvarteret Plogen, Bovista/Centerplan, förgäves för en kommentar.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".