Uddevalla

Ikeaområdet intressant för arkeologer

Ikeabygget på Östra Torp utanför Uddevalla tätort kan komma att försenas på grund av den långa vintern.

Kommunen vill komma i gång så fort som möjligt med markarbeten, men först ska det göras en arkeologisk undersökning och då måste snö och tjäle vara borta.

Och arkeologen Robert Harnek hoppas göra vissa fynd i detta speciella område.

– Det är ett väldigt intressant område. Är det någonting som vi arkeologer letar efter så är det vikingatida och tidigmedeltida boplatser, för det är ytterst få kända sådana vi har överhudtaget.

Och det är det man hoppas att hitta där snön nu fortfarande ligger djup och där Ikea ska ligga. Arkeologerna har redan gjort en utredning och funnit fem platser som ska undersökas närmare. På någon plats kan det bli ännu noggrannare undersökningar.

– En slutundersökning på någon plats skulle jag kunna tro men knappast på alla fem, säger Robert Harnek.

Det är länstyrelsen som bestämmer om det ska göras en grundligare undersökning och det tar också ytterligare tid. Men det är nödvändigt för att inte forna överaskningar ska orsaka problem längre fram.

För det vill man absolut undvika, att få stopp i byggnationen. Det är det värsta tänkta scenariot så det ska inte behöva ske, säger Robert Harnek.

Skulle man hitta en intressant fornlämning under markarbetena så blir det dyrbart när maskinerna får stå stilla.

Nu ska Robert Harnek och hans kollegor skynda så fort man kan så att Ikeabygget snart kan komma i gång. Även om Robert Harnek gärna ser Ikeabygget ta form ser han det som arkeolog också ur en annan synvinkel.

– Vi tappar ibland tidperspektivet. Det är ju ingen garanti för att Ikea finns kvar om 75 år fast vi ibland tror det ska stå för evigt, men det är ju ändå ett stort ingrepp i området här.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista