Revisor Tommy Sonestedt tror att köerna kan kortas betydligt. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg
Vård och omsorg

Vårdgarantin ger längre köer

Köerna till psykvården i regionen är onödigt långa. Det tycker regionens revisorer, som menar att det är vårdgarantin på max 90 dagars väntetid som är orsaken till köerna, och att den gör att remisser bollas fram och tillbaka i psykvården.

Det största problemet är vårdgarantin på max 90 dagars väntetid. Den gör att remisserna bollas fram och tillbaka i psykvården. Det visar rapporten som regionens revisorer har publicerat.

--  Man ska klara vårdgarantin och sätter det som ett tak istället för att ta patienterna idag och inte om nittio dar, säger Tommy Sonestedt, förvaltningsrevisor inom Västra Götalandsregionen.

Revisorerna menar att att verksamheterna, bland annat psykvårdens allmänmottagningar i Mariestad och Falköping, använder vårdgarantin som en buffert mot patienterna. Istället för att öka tillgängligheten sätter vårdgarantin stopp för den.

Enligt revisorernas rapport finns det inget som pekar på att det är svårare att hålla till exempel en 4-veckorsgräns än den 12-veckorsgräns, som är vårdgarantins högsta väntetid.

Revisorerna skriver i rapporten att regionen måste omvärdera vårdgarantin för att förbättra tillgången till psykvården.

– Elimineringen av köerna måste har ett lägre tak än nittio dagar, tror jag, säger Tommy Sonestedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".