Saab kan slippa strejk

Parterna i årets avtalsrörelse, som rör industrin, står långt i från varandra och strejkhotet hänger i luften. Men blir det strejk så kan det bli ett undantag för Saab och underleverantörer som drabbats hårt av krisen.

– Den dag det blir aktuellt med konflikt så ska vi naturligtvis ta hänsyn till vilka vi tar ut i konflikt. Man tar alltid hänsyn på något sätt och vi har visat att vi tar ansvar, säger Tonnie Andersson som är ordförande för IF Metall Norra Älvsborg.

Så den svåra kris som fordonsindustrin och en del andra industrier drabbats särskilt hårt av kan få betydelse om parterna inte skulle komma överens och det blir aktuellt med en strejk.

Däremot kan IF Metall inte tänka sig att tillåta lägre löneökningar på krisdrabbade företag:

– Det fungerar inte så, säger Tonnie Andersson. Det här är ju rikstäckande avtal och där har man ju tagit hänsyn till att det finns företag som går bra och företag som går dåligt.

Nu finns det också andra frågor som IF Metall slåss för. En minst lika viktig fråga är rätten för en uppsagd att få tillbaka jobbet innan företagen anlitar bemanningsföretag.  IF Metall menar att arbetsgivarsidan vill sätta LAS ur spel och det kämpar facket emot.

Och låga lönepåslag tjänar ingen på menar Tonnie Andersson, och det skulle heller inte fördjupa krisen för Saab Automobile:

– Nej jag tror inte det för andel av kostnaderna som beror på våra lönar är ändå så liten så jag tror inte att löneökningar på 2,5 %, att det skulle stjälpa företaget. Det skulle inte vara det som betyder att Saab skulle gå under. Absolut inte.Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista