Politik

Regionråden får höjd lön

I dag beslutade en majoritet i regionfullmäktige att höja regionrådens löner. Motiveringen är att politikerna i Västra Götaland släpar efter jämfört med kollegerna i de andra storstadsregionerna.

Det är både sant och inte sant, visar Sveriges Radio Västs granskning.

”Vi bör närma oss Stockholms läns landstings och Region Skånes arvoden då de har ungefär lika många invånare i sina regioner”

Så har Birgitta Johansson socialdemokratisk ordförande i regionfullmäktiges arvodesberedning, motiverat den omdebatterade höjningen av regionrådens arvoden.

Regionråden i Västra Götaland får med dagens beslut en höjning med drygt 6 000 kronor i månaden till 58 000 kronor. Det genomförs i november.

De är dessutom garanterade en höjning under de kommande tre åren med tre procent per år. I slutet av mandatperioden hamnar då arvodet på cirka 63 400 kronor, jämfört med de 51 900 kronor de har i dag. Det innebär en höjning med elva och halvt tusen i månaden på tre år.

Men hur är det då med deras kolleger i de andra storstadsregionerna?

Bäst tjänar landstingsråden i Stockholmslandstinget. Ingångsarvodet är 80 procent av vad statsråden, alltså ministrarna i regeringen, tjänar. Men när de suttit i fyra år får de 90 procent av statsrådslönen.

Det ger landstingsråden i Stockholm 97 000 kronor i månaden. Finanslandstingsrådet, landstingets högste politiker, har dock ytterligare nästan 10 000 i arvoden.

Regionråden i Skåne tjänar 59 200 kronor i månaden, regionstyrelsens ordförande ytterligare en knapp tusenlapp. I år får regionråden ingen höjning alls.

Grundprincipen i Skåne är annars att höjningen av regionrådens arvoden skall motsvara ett genomsnitt av den årliga lönehöjningen för regionens alla anställda.  Så de skånska regionråden kommer inom några år sannolikt att vara frånsprungna i arvodesligan av sina kolleger i Västra Götaland.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista