SR Sjuhärad riskerar husrannsakan

En åklagare i Borås överväger att ta beslut om husrannsakan på Sveriges Radio Sjuhärads redaktion. Orsaken är att redaktionen vägrar lämna ut en inspelning från en rättegång till åklagaren.

– Här kan det finnas material som är källskyddat och som vi måste värna om och blotta tanken på att en polis skulle kunna komma in och sätta sig och lyssna igenom saker här är ju horribel, säger ansvarig utgivare på Sveriges Radio Sjuhärad Lovisa Vasell.

Sveriges Radio Sjuhärad, med huvudredaktion i Borås, bevakade förra året en uppmärksammad rättegång och under den - i ett skede när åhörarna var på väg ut ur rättssalen - säger en av de inblandade att han blev hotad av en person i rättssalen.

Eftersom ingen som var på plats uppfattade vad som sades så har åklagare Mats Jansson begärt ut en kopia på inspelningen som reportern gjorde under rättegången. Något som Sveriges Radios VD Mats Svegfors motsatt sig.

– Det som hamnar i våra bandspelare det ska bara användas i rent journalistiskt syfte. Det är en oerhört viktig princip. Vi tar ju inte ställning i varken brottsfall eller vid några andra tillfällen och det skulle ju allvarligt kunna rubba allmänhetens förtroende för oss om vårt material kommer till polisens förfogande, säger Lovisa Vasell.

Men nu hotar åklagaren alltså med husrannsakan - vilket är en väldigt ovanlig åtgärd mot en redaktion. I Sverige har alla enligt grundlagen rätt att vara anonyma vid kontakter med media, men skulle en husrannsakan bli aktuell så kan den rätten vara i fara säger Lovisa Vasell.

– Ja det kan ju handla om andra fall som inte handlar om brott, men där man lämnar uppgifter till oss som är känsliga och som man absolut inte vill ska komma ut.

Hur kommer Sveriges Radio och Radio Sjuhärad agera nu?

– Vi kommer att göra vad vi kan för att motverka det här. Vi kan inte säga ja till att någon kommer och lyssnar igenom vårt material här.

Åklagaren hade kunnat vända sig till tingsrätten för att få ett föreläggande som innebär att redaktionen varit tvungen att lämna ut materialet. Ett sådant föreläggande kan också överklagas vilket inte är fallet med en husrannsakan där ett överklagande kan prövas först i efterhand.

Radio Sjuhärad söker åklagare Mats Jansson för en kommentar, men han har hittills inte varit tillgänglig.

Sveriges Radio Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista