Munkedal

Nytt toppnamn för Moderaterna

Hur det än valet går i Munkedal blir det ett nytt kommunalråd. 67-årige Alf Sifversson ersätts av 29 år yngre AnnSofie Alm som Moderaternas toppnamn.

Medlemmarna ville det i provvalet, valberedningen ville det och den lokala partistämman ville det:  AnnSofie Alm toppar Moderaternas valsedel i kommunvalet i Munkedal.

Därmed är hon partiets kommunalrådskandidat. Alf Sifversson, som efter förra valet blev det första moderata kommunalrådet i Munkedal, är placerad som tvåa nu.

Det har varit starka interna motsättningar i Munkedalsmoderaterna de senaste åren. Men AnnSofie Alm är inte så oroad:

– Det tror jag inte blir så stora bekymmer. Alla de gamla problemen är mer eller mindre utredda. Ibland är det bra att saker kommer upp till ytan så att man får reda ut gamla saker som ligger outtalade. När de väl är uttalade är det ganska lätt att lösa dem.

Alliansen i Munkedal sprack innan den ens hann tillträda efter Folkpartiets ja som blev ett nej. Och det har varit spänningar både inom och mellan de styrande allianspartierna. AnnSofie Alm tror att det går att sy ihop en ny borgerlig allians:

– På Moderaternas lista är det ganska många nya namn. Centerpartiet har EN lista nu och har också nya namn på den. Så jag tror att det finns stora möjligheter att sy ihop en borgerlig allians.

AnnSofie Alm gick med i Moderaterna valåret 2006, är vice ordförande i omsorgsnämnden och ny kommunalrådskandidat. Hon ser både för- och nackdelar med den snabba politiska karriären:

– Det jag säkerligen saknar är ju rutin så klart. Alla gångarna i politiken är inte riktigt klara för mig. Jag får ju lära mig jättemycket efter vägen, vilket jag inte ser som något problem.

– Det positiva med att vara ny inom politiken är ju att man inte har de här gamla ryggsäckarna att släpa på. Vissa kanske ser det som naivt, men jag ser det som en klar fördel, säger AnnSofie Alm.

Trea på Moderatlistan i Munkedal är Karl-Gustav Espenkrona, fyra är Mathias Hansson Schewenius och femma 18-årige Sebastian Andersson.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista