S Anders Larsson satt som ordförande i barn- och ungdomsnämnden under tiden nämnden ansvarade för arenabygget. Foto: SR Väst
Vänersborg

”Jag har ett ansvar”

Det är skönt att få klarhet i vad som har hänt. Så kommenterar S Anders Larssson revisorernas kritiska rapport om arenabygget.

– Kritiken är tung och det känns bra att rapporten har kommit på bordet. Det är ett led i att försöka få klarhet i vad som har hänt, säger S Anders Larsson, som var ordförande i barn- och ungdomsnämnden under tiden arenan byggdes.

Barn och ungdomsnämnden får kritik för att de inte upprättade kalkyler över kostnader som kunde komma i och med arenabygget.

– Med facit i hand kan jag inte säga annat än att de har rätt, för kostnadsutvecklingen är ju skrämmande, säger S Anders Larsson.

I rapportern får S Anders Larsson personlig kritik för att han, på egen hand, upphandlade vissa företag, bland annat konsulten WSP som skulle hålla i bygget, utan att följa kommunens upphandlingspolicy.

– Jag vet att jag har fått kritik för det, men jag vet inte hur allvarsam den är, någon annan har ju inte haft invändningar att de har fått de här jobben i vart fall, säger han.

S Anders Larsson satt också som ordförande i arenabyggets projektstyrelse. Kritiken mot projektstyrelsen är att de inte informerade barn- och ungdomsnämnden tillräckligt under byggets gång.

– Där finns det fog för kritik. Jag upplevde att det blev mycket mot kommunstyrelsen som jag la informationen och mindre till barn- och ungdomsnämnden, säger han.

Revisorerna tar också upp i sin rapport att projektstyrelsen borde ha förstått redan under våren 2009 att kostnaderna skenade iväg. Och de slog inte larm.

– Vi pressade på för att få nya slutkostnadsprognoser och vi fick lugnande besked från WSP att vi höll projektbudgeten. Men ska jag vara efterklok borde jag inte ha nöjt mig med lugnande besked, säger han.

Har du själv tänkt över vilket ansvar du bär?

– Att jag har ett ansvar det är det väl ingen tvekan om. Samtidigt är det väl såhär att alla frågor kring kostnadsutvecklingen är inte utklarade i och med den här revisionsrapporten, säger han.

– Den rapporten granskar inte den part som vi har förlitat oss på som skulle besitta den kompetens i att leda det här bygget. I den delen återstår det mycket att reda ut mellan Vänersborgs kommun och WSP, säger S Anders Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".