Arbetsmarknad

Kommunerna erbjuder feriepraktik

Nu är det dags att söka sommarjobb för skolungdomar som vill jobba under sommarlovet. Antalet platser som kommunerna erbjuder varierar i vårt område.

I Uddevalla ökar man antalet feriepraktikplatser med 150 stycken platser.

– I år har Uddevalla kommun bestämt att det ska finnas platser till 250 ungdomar. Varav 150 platser går till dem som går ut nian och 100 till dem som går första året på gymnasiet, säger Åsa Libeck, praktiksamordnare på Uddevalla kommun.

Varje ungdom får tre veckors praktik. Man får max jobba 90 timmar och gör man en sextimmars arbetsdag så blir det tre veckor. Men det är upp till varje arbetsplats som tar emot ungdomar hur man lägger upp schemat menar Åsa Liebeck.

Anledningen till varför man satsar så stor i Uddevalla beror på att man vill få ner den höga arbetslösheten bland ungdomarna som finns i Uddevalla.

– Vi har även höjt ersättningen för ungdomarna. Nu kommer en gymnasieelev få 42 kronor i timmen och en som går i nian 40 kronor i timmen. Så det är en ökning från föregående år, säger Åsa Liebeck.

Trollhättans kommun kommer bara att kunna erbjuda 75 till 80 platser.

Övriga kommuner i vårt område kommer att erbjuda samma antal som förra året, eller så har man inte fattat något beslut än.

Så sent som i går tog kommunstyrelsen i Lilla Edet upp frågan, och det lutar åt att de kommer att satsa på sommarjobb för ungdomarna i år. Förra året hade kommunen inga platser alls.

Sanna Johansson
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista