Svenska räkor dumpas på tippen

På mycket som 13 ton räka har under året första tre veckor dumpats på tippen.


Anledningen är att norska båtar sålt massor av billig räka här och då har den dyrare svenska räkan inte blivit såld


 

Flera gånger efter nyåret har priset varit så lågt att stora mängder räka har blivit förstörda. Det här är en sak som det inte talas om så mycket - att högklassigt livsmedel avsiktligt körs på tippen, som görs exempelvis i Strömstad.


Smögens fiskauktion kör sitt överskott till Ängholmen där det blir till fiskmjöl.Och det räknas som överskott när räkorna blir osålda vid lägsta priset 50 kr kilot på auktionerna.


För folk som vill mysa med en flaska vitt och lite levande ljus och så där, så är den enorma tillgången på räka en trevlig sak naturligtvis.


Men för svenska fiskare är det här ett problem - de har en bestämd kvot på 2.200 ton och de kan inte kompensera sig genom att bara höja kvoten per man eller båt eller nåt, säger Rune Nilsen, räkfiskare på Saltö vid Strömstad och vice ordförande i Västkustfiskarnas avdelning Norra Bohuslän.


Han är mycket irriterad över det norska fisket, mest det på Vestlandet med stora båtar. Där dras de riktigt stora mängderna upp och mycket går till Sverige. Som värst har norska fiskare sålt räka i Stockholm för 44 kronor.


Varje år kan Norge få över en viss mängd räka tullfritt till Sverige, 800 ton. På de tre veckorna efter nyåret är redan en femtedel av den kvoten förbrukad.


Reporter Lasse Wieslander