Bordell drevs i Grästorp

Polisen misstänker att det bedrivits en bordell i ett liten samhälle i Grästorps kommun. Två män häktades i går av Lidköpings tingsrätt, misstänkta för sexhandel med litauiska kvinnor. Polisen är mycket förtegen om utredningen.
Och sexhandel med östeuropeiska kvinnor är inte längre bara ett storstadsfenomen, det säger Camilla Öhrdahl, som är handläggare på rikskrim till Sveriges Radio Skaraborg.
Det var efter att visumtvånget från de baltiska staterna avskaffades 1997 som handeln med utländska kvinnor tog fart i Sverige. Till att börja med var det ett storstadsfenomen, men på senare tid har polisen sett att människohandlarna försöker att bredda sin verksamhet och etablera sig även på mindre orter, i det nu aktuella fallet alltså en liten ort i Grästorps kommun.
Hur många kvinnor som är inblandade i Grästorp vill polisen inte säga i dag, men Camilla Öhrdahl säger att det nu är mycket viktigt att kvinnorna samarbetar med polisen, som annars får svårt att styrka att de två häktade männen verkligen har tvingat dem att prostituera sig.
Handeln med kvinnor och barn beräknas omfatta mellan 200 och 500 personer årligen i Sverige, enligt Rikskriminalens uppskattning.