Arbetsmarknad

Ungdomar slåss om jobben

Det kan vara svårt för unga att få jobb till sommaren. Det är många ungdomar som konkurrerar om få jobb.

Martin Lorentzon, Emelie Johansson och Malin Sonnius är tre ungdomar som går på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla och de skulle gärna vilja ha ett jobb i sommar.

– Jag skulle nog klara mig, men det är ju skönt att ha något, åtminstone halva sommaren, säger Martin Lorentzon.

Ett alternativ för ungdomar kan vara att söka kommunens feriepraktikplatser.

I Uddevalla ökar man antalet praktikplatser i år till 250 platser. I övriga kommuner som Sveriges Radio väst varit i kontakt med erbjuder kommunerna samma antal platser som förra året eller så har de inte fattat något beslut om det än.

Så här ser det ut för dem som lämnat besked: Trollhättan erbjuder 75 till 80 platser, Vänersborg 80, Färgelanda 20, Mellerud cirka 40.

Strömstad har bara 15 praktikplatser, men anser att de har gott om andra sommarjobb ändå, med tanke på turismen.

I Lilla Edet har man inte fattat något beslut än.

– Vi ställer oss positiva till förslaget och ska försöka ordna cirka 30 platser i år, så jag hoppas verkligen att vi kan det eftersom vi inte erbjöd några platser förra året, säger moderaten Camilla Waltersson Grönvall i Lilla Edet.

En feriepraktikplats är inte det samma som ett sommarjobb. Feriepraktik innebär att man får jobba i tre till fyra veckor beroende på arbetsplatsen som man kommer till, och ersättningen ligger från 42 kronor i timmen och uppåt.

Sanna Johansson
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".