1 av 2
Marie-Louise Ekberg kämpar för att höjd lön samtidigt som hon sköter sitt jobb på Coop på Torp köpcentrum. Foto: Bosse Adriansson/SR Väst
2 av 2
Arbetsmarknad

Handels kämpar för höjd lön

Klockan klämtar för förhandlingarna om ett nytt löneeavtal för de handelsanställda. Om det inte är klart senast på tisdag blir det strejk lagom till påskhandeln.

Avtalet för de handelsanställda löper ut sista mars och hotet om strejk kryper sig allt närmare.

– Den risken är väldigt överhängande. Skrivs inte avtalet på nu i helgen så kommer det att varslas i början av nästa vecka, säger Marie-Louise Ekberg, kassörska från Uddevalla och styrelseledamot i Handels avdelning 2 med 8 500 medlemmar i Trestad, Bohuslän och Skaraborg.

Fackförbundet Handels kräver 745 kronor mer i månaden. Det finns inget utrymme för löneökningar har motparten Svensk Handel svarat.

– Jag tycker absolut att vi är värda 745 kronor, helst om man ser till vad de stora direktörerna får i bonus. Då är det här ingenting, säger Marie-Louise Ekberg. 

Handels pekar också på att försäljningen i detaljhandeln ökade med 20 miljarder kronor förra året.

Men kanske finns det en öppning. Svensk Handels vd, Dan Klackenberg, är precis som i förra avtalsrörelsen på väg att bryta arbetsgivarnas eniga front. Nu lovar han att det blir ett avtal före påsk – nu finns det pengar till höjda löner.

– Ja, det är  klart att han är rädd om påskhandeln för det slår ju väldigt hårt mot våra butiker om det skulle bli en strejk i påsk, säger Marie-Louise Ekberg. 

Och att påskhandeln närmar sig är knappast någon nackdel för facket.

– Det är ju ett guldläge för oss.  Det är ju den helg som är störst för handeln näst efter julen, säger Marie-Louise Ekberg.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista