De flesta anmälningar handlar om elever som utsätts för kränkande behandling. Foto: Maj-Britt Rehnström/Scanpix
Utbildning

Flera skolor anmälda

Skolorna i Mellerud, Munkedal och Uddevalla var de skolor i vårt område som drog på sig flest anmälningar till Skolinspektionen under förra året.

Antalet anmälningar till Skolinspektionen ökade med 20 procent under 2009 jämfört med året innan. Det är till Skolinspektionen som elever och lärare vänder sig för att anmäla missförhållanden i skolan.

I vårt område kom det in 9 anmälningar vardera mot skolorna i Munkedal, Mellerud och Uddevalla. Trollhättan fick 8 och Vänersborg 6 anmälningar.

Den vanligaste anmälan till skolinspektionen, 40 procent av fallen, handlar om att elever utsatts för kränkande behandling.

20 procent handlar om att man anser att skolan inte ger eleven tillräckligt stöd. Och det var den kategorin som ökade mest förra året.

En anledning till att anmälningarna har ökat så kraftigt kan vara att det blev mycket lättare i oktober förra året att göra en anmälan direkt på barn- och elevombudets hemsida (under Skolinspektionen).

Totalt i landet var det 1 550 anmälningar som kom in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista