1 av 2
2 av 2
Mobbningsfallet riskerar att hamna i domstol. (Bilden är arrangerad.) Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Färgelanda

Mobbningsfallet allt dyrare

Det uppmärksammade mobbningsfallet i Färgelanda som ännu inte har fått någon lösning ser ut att bli allt dyrare.


Barn- och elevombudet har krävt att Färgelanda kommun betalar ett skadestånd på 134 000 kronor till en pojke som mobbades svårt i lågstadiet.

Nej, säger kommunen och betalar advokater för att driva ärendet. Hittills är advokatkostnaderna uppe i över 105 000 kronor.

Ett mycket konstigt agerande, tycker pojkens mamma.

– Det är märkligt att man anlitar en advokat när man från början har erkänt att han varit kränkt. Och sedan när skadeståndsbeloppet kommer så anlitar man en advokat för att förhandla om skadeståndets storlek.

Var slutnotan för Färgelanda kommun hamnar vet ingen än. Parterna, det vill säga Färgelanda kommun och pojkens familj, som företräds av barn- och elevombudet, står långt i från varandra.

Därför riskerar nu ärendet att hamna i domstol. Men att hamna i rätten är inget som gagnar Färgelanda kommun.

Partiernas gruppledare ska därför diskutera ärendet på ett särskilt möte i eftermiddag. Syftet är att komma överens med familjen innan ärendet blir en rättsak.

För familjen är det inte skadeståndet som är det viktiga, utan att sonen får upprättelse.

– Det hade varit skönt för honom att veta att det som han har upplevt har kommunen tagit på allvar och erkänt det. För det skulle också vara en trygghet för då vet att de lyssnar, om det skulle hända någon mer gång. Nu sänder de bara ut signaler till honom att ”vi tror inte på dig”, säger mamman.Susanne Nobel

susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista