Arbetsmarknad

Konflikt nära för IF Metall

I går varslade Handelsanställdas Förbund om strejk och två andra LO-förbund, Pappers och GS, om övertidsblockad. IF Metall kan bli nästa förbund att varsla om konflikt.

Besvikelsen och bitterheten var stor i både IF Metall och i LO-ledningen när tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer gick sin egen väg och slöt ett avtal med arbetsgivarna.

– Vi har förmåga i både IF Metall och de andra LO-förbunden att driva det här själva, men det är klart att det hade varit bättre om vi gått tillsammans, säger Leif Håkansson, ombudsman i IF Metall Norra Älvsborg.

Att företagen hyr in personal från bemanningsföretag i stället för att återanställa personal väcker reaktioner hos IF Metall. I tjänstemannaavtalet förpassades frågan till en arbetsgrupp.

– Det är nog för lite och för klent för vår del. Det måste vara lite tydligare skrivningar i alla fall. Om en arbetsgivare säger upp personal på grund av arbetsbrist ska han under den tid som återanställningsrätten gäller inte kunna ta in bemanningsföretag på samma arbetsuppgifter. Det är en jätteviktig fråga för oss, säger Leif Håkansson.

Metall vill ha lönelyft med 2.6 procent på ett år. Unionen och ingenjörerna fick 2,6 procent på 18 månader.

– Jag tycker att det är i underkant för det blir 1,7 procent på året, säger Leif Håkansson.

Den sista mars löper IF Metalls avtal ut. Det brådskar alltså att få till ett nytt avtal. En konflikt rycker närmare.

– Det var länge sedan det var så kärvt och konflikten så nära. Sedan finns det en tradition att lösa frågorna på upploppet så jag hoppas fortfarande att det är möjligt att göra det utan konflikt, men det kan bli konflikt och i så fall är vi väl rustade. Jag tror att det finns en god stridsvilja bland dem som kommer att bli uttagna, säger Leif Håkansson.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista