1 av 2
2 av 2
Verktygen för att boffa är en tub med butangas. Det kan vara en flaska med luftrenare eller hårspray.Bengtsgårdens rektor Hege Arola visar hur det ser ut. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
bengtsfors/dals-ed

Skolungdomar sniffar gas

Ett stort antal ungdomar i Bengtsfors och Dals-Eds kommuner missbrukar butangas. Det avslöjades i förra veckan av skolpersonal.


Ungdomarna boffar/sniffar gasen i plastpåsar. Det är inte olagligt men mycket skadligt och kan bland annat fördärva andningsvägarna.

– Det var en högstadielärare som på sin fritid upptäckte fyra ungdomar som satt på skolgården och boffade, säger Hege Arola som är Bengtsgårdens rektor.

Det var på onsdagskvällen ungdomarna upptäcktes och skolkurator och kommunens fältassistent kopplades in omedelbart. På torsdagen var det stormöte på högstadiet för att informera om riskerna.

Ett trettiotal ungdomar är anmälda till den sociala myndigheten och polisen. Många av ungdomarna går fortfarande på högstadiet.

– Eftersom det är så farligt har vi tagit tag i situationen. Vi har samlat ihop ungdomarna och berättat om faran med missbruket och bett om upplysningar från ungdomar som vet något om det. Vi vill förhindra att någon dör i onödan. Det har kommit ungdomar som vill berätta och lätta sina hjärtan, säger Hege Arola.

Skolpersonalen har funderat över att vissa elever har förändrat sina personligheter och att lektioner har blivit stökiga.

– Det har funnits ett visst missbruk under skoltid. Vi har känt lukten av det men inte fattat vad det har varit. Eleverna har förklarat det med att de har jagat varandra med deodorant. Men det har nog inte skett så mycket på skoltid utan det mesta är nog på fritid, säger Hege Arola.Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista