Arbetsmarknad

Färre i förtida pension

Antalet förtidspensionärer i vårt län har minskat med 13 procent de senaste tre åren.


Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tar inte oväntat regeringsskiftet i oktober 2006 som utgångspunkt och konstaterar att antalet förtidspensionärer i Västra Götalands län minskat med drygt 12 500 eller 13 procent.

– Försäkringskassan har ärendet högt uppe på skrivbordet, läkarna  sjukskriver inte längre utan mål och mening utan gör det aktivt. Arbetsgivarna är aktiva, också den enskilda individen- och dessutom förstås också tidsgränserna i reformen. Idag gör alla vad de ska och då får vi det här resultatet, säger Cristina Husmark Pehrsson, som idag besökt Vänersborg och Mellerud.

Lennart Niklasson är socialdemokratisk ordförande i socialnämden i Vänersborg. Han säger att det inte är fel med tidsgränser för sjukskrivningar.

– Men det blir glapp mellan tidsgränserna. När man gjorde reformen hade man inte åtgärdspaketen klara.  Jag ser inom socialtjänsten att det kommer en hel del till oss som inte har någon försörjning kvar, som är utförsäkrade, säger Lennart Niklasson.

Nu finns det knappt 85 000 invånare i länet som har förtidpension. Nästan 1 700 av dem har också ett förvärvsarbete.

– Tidigare vågade man inte som förtidspensionerad att arbeta, studera eller engagera sig ideellt eftersom man riskerade att bli av med sin sjukersättning. Nu har vi gett de här människorna möjlighet att arbeta eller aktivera sig med bibehållen rätt till ersättning, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Bosse Adriansosn
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista