1 av 3
2 av 3
3 av 3
Bill Östlund, kristdemokratisk kommunstyrelseledamot i Färgelanda. Foto: Thomas Graf/SR Väst
Färgelanda

”Björnhuset – en otäck situation”

Ska Björnhuset i Färgelanda tillåtas gå i konkurs eller ska kommunens skattebetalare skjuta till ytterligare ett antal miljoner? På onsdag i nästa vecka ska ett extra kommunfullmäktige ta ställning till den frågan.


Kristdemokraten Bill Östlund tog plats i kommunstyrelsen för två månader sedan med målet att få stopp på miljonrullningen kring Björnhuset. Med den bakgrund han har kan han inte förstå hur miljoner efter miljoner har rullat iväg till företagen i Björnhuset.

Östlund själv har tidigare stått bakom Färgelanda hembygdsblogg som skrev om Björnhuset. Han har tidigare också arbetat 13 år som förvaltningschef i Kungälv och varit lärare på Chalmers i byggnadsekonomi och byggnadsteknik.

– Det är en syltburk som stått öppen. Den har stått vidöppen och tagit slut och det har kommit en ny syltburk som också står öppen. Sedan kommer det en ny syltburk. Jag har aldrig någonting liknande, säger Bill Östlund.

Ombyggnaden av Björnhuset, som är en gammal industrilokal, skulle kosta 30 miljoner när kommunen skrev avtal med företagen som skulle husera där 2007. Nu har kommunen lagt ut 72 miljoner, enligt Bill Östlund, utan att ha en aning om vad pengarna har gått till.

Och det är inte slut med det. Mathuset AB, som ansvarar för ombyggnaden, har ställt in betalningarna och kräver ytterligare 11 miljoner för att undvika konkurs. Och det är bråttom.

Därför har kommunfullmäktige kallat till ett extra sammanträde onsdag nästa vecka. Och det är en kritisk punkt kommunen nu kommit fram till, menar Östlund.

– Det är en otäck situation, därför att jag känner att vissa politiker inte tar situationen på allvar.

Nu kräver Bill Östlunds parti Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna att kommunfullmäktige inte skjuter till mer pengar förrän en grundlig granskning har gjorts.

– Vi måste först gå igenom Mathuset och livsmedelsföretagens räkenskaper för att se vad som har hänt. Frågan är om det egentligen rör sig om 11 miljoner. Jag vet att det är mer än så som behövs. Det finns ingenting som indikerar att det är just 11 miljoner som krävs för att färdigställa Björnhuset, säger Östlund.Cecilia Bergil
cecilia.bergil@sr.se
0522-67 00 25Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".