1 av 2
2 av 2
Smögen är en av Västsveriges turistmagneter. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Västsverige i turisttoppen

2009 var inget krisår för turistnäringen i Sverige som gick framåt i flera avseenden och Västra Götaland var den region som ökade allra mest.
– 300 000 nya gästnätter hade vi under året, säger Gunilla Mitchell, vd på Västsvenska turistrådet.

Det var fullt på Svenska Mässan i Göteborg av myndighetstjänstemän, politiker på olika nivåer och framförallt representanter från turistnäringen. Allt från Junsele djurpark till Gekås i Ullared fanns representerat.

Den stora TUR-mässan inleddes med att vd:n för RTS (rese- och turistnäringen i Sverige) Jan Lundin kunde konstatera att branschen mår bra på många sätt, men att bättre infrastruktur måste till för att den ska utvecklas ytterligare.

– Förr gick vägarna till fabriker. Nu måste de gå till våra turistmål, säger han.

Och även Gunilla Mitchell, vd på Västsvenska turistrådet, tycker att det saknas mycket i västområdet. Fler hotell behövs i Göteborg och även en hel del annat.

Snabbtåg till exempel. Och bättre kollektivtrafik. Den vill man kunna rekommendera för nyanlända turister.

Dagen inleddes med en stor paneldiskussion där Åsa Torstensson pratade om framtida satsningar tillsammans med flera representanter för turistnäringen i Norrland. Nya flygplatser, större vägar och en hel del annat var önskemål som riktades mot infrastrukturministern.

Men varför fick inte Västsverige komma till tals där?

– Det kan man reflektera över, säger Gunilla Mitchell, men hon tror inte att den västra delen av landet glöms bort.

Och det avfärdar också Åsa Torstensson.

Det är snarare så att resten av landet sneglar på Västsverige som jobbat framgångsrikt med detta i många år. I andra delar är man lite yrvakna, säger hon.

Åsa Torstensson presenterade också idag en ny satsning med samarbete mellan myndigheter för att göra det lättare för den som vill driva företag i turistnäringen.

Enligt branschens egna siffror var resandet och boendet i Sverige på ungefär samma nivå ifjol som 2008, vilket var ett rekordår. Nästa år väntas siffran öka med 3 procent. Biltrafiken och övernattningarna ökade medan rederi-, tåg- och framförallt flyganvändandet gick ner. TUR-mässan pågår i Göteborg till och med söndag.Stefan Elofsson
stefan.elofsson@sr.se
0522-67 00 59

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".