1 av 3
2 av 3
Baldersnäs herrgård. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
3 av 3
Anders Kihlberg som äger herrgården samt Gunilla och Karl Anders Andersson som äger jordbruket. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
Bengtsfors

Nya ägare jobbar långsiktigt

Nya ägare har tagit över herrgården Baldersnäs utanför Dals Långed, som styckades upp i två delar. Förändringarna kommer att synas redan i år.

Ägarna är kapitalstarka och tänker investera. Anders Kihlberg från Mellerud, som köpt hotell- och restaurangdelen, hoppas på att ha byggt ut hotellet med tio rum till hösten.

Han sålde, tillsammans med några delägare, ett it-företag i oljebranschen i början av 2000-talet. Det var en affär i mångmiljonklassen. Nu använder han pengarna för bygga upp verksamheter i Dalsland.

Det är klart att utan pengar kommer man inte så långt. Grunden för Baldersnäs är att man kan ta emot en busslast boende för att klara ekonomin. Bristen på rum har varit begränsningen hittills. Framförallt gäller det att se till att stället blir fräscht och i ordning eftersom det inte har skett så många investeringar de senaste fem åren, säger Anders Kihlberg.

Paret Gunilla och Karl Anders Andersson från Skåne ska satsa på en visningsgård för utrotningshotade lantraser och räknar med att den ska börja visas 2011. De kommer äga jordbruksdelen av Baldersnäs på 100 hektar.

Paret äger fastigheter, främst hyreshus i flera orter i Skåne. Bara taxeringsvärdet är på nära 27 miljoner för fastigheter skrivna på Karl Anders Andersson. Nu vill de bygga en visningsgård på Baldersnäs för utrotningshotade lantraser och är inte piskade att omedelbart gå med vinst.

– Vi ser detta på lång sikt. Vi tror inte att det blir någon vinst på de närmaste åren och vi har inte räknat på det viset. Flytten till Baldersnäs ska bli en höjning av vår livskvalitet samtidigt som vi kan göra något gott för de utrotningshotade lantraserna, säger Karl Anders Andersson.Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".