Färgelanda

Känsligt läge i Björnhuset

De miljoner som hittills plöjts ner i Björnhuset i Färgelanda av de tre livsmedelsföretagen, som har verksamhet i fastigheten, kommer inte att räcka för att få det helt färdigställt.

Just nu verkar läget vara känsligt bland företagen. Både kommunen och företagen lägger locket på och vill inte prata med media om den stora näringslivssatsningen i Färgelanda som har växt från 30 miljoner till över 80 miljoner.

Det var stängda dörrar som mötte SR Radio Väst när vi försökte komma in och prata med företagen, Torggummans Ägg, Lillesjö Seafood och Björnerud i Björnhuset om den pågående miljonrullningen och händelserna kring detta igår. Ingen ansvarig på de tre företagen ville låta sig intervjuas. 

Uppenbarligen är det ett mycket känsligt läge nu för företagen som via sitt paraplyföretag, Mathuset AB har aviserat om att ytterligare 11 miljoner behöver pumpas in av kommunen för att företagen skall överleva och inte gå i putten.

Det handlar om sju miljoner i obetalda fakturor. Dessutom krävs det ytterligare 3,7 miljoner för att färdigställa Björnhuset i form av besiktningar och kontroller. 

Men det räcker inte för att allt skall bli klart, nästan inget har gjorts när det gäller det yttre av fastigheten. Fler miljoner lär få skjutas till för detta. Dessutom ska det enligt uppgift till SR Radio Väst finnas takläckor i fastigheten som måste åtgärdas, detta kommer också att kosta.

Över 80 miljoner finns alltså investerade i huset just nu, ändå är det inte färdigbyggt. När vi försökte komma in och titta hur man har satsat miljonerna inne i fastigheten blev det bom stopp. På pannkaksföretaget Björnerud slogs dörren igen framför näsan.

Carina Hansson, en av sex delägare till Torggummans Ägg, ville prata med mig, men inte ställa upp på en bandad intervju. Enligt henne så känner deras företag sig inte direkt berörda eftersom de bara har lagt ner två miljoner i Björnhuset. Resterande miljoner står de två andra företagen för. Men det är klart säger hon, om Mathuset går i konkurs kommer de också att drabbas.


Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-670052