Platsbrist inom NU-sjukvården - sköterskor agerar

Idag har Uddevalla sjukhus 34 patienter som ligger i platser som inte finns - och idag brast tålamodet för åtminstone en sköterska som skrev ett argt och uppgivet brev till politikerna i NU-sjukvården.

Det är sköterskan på akuten Christina Andersson som har gjort sig till tolk för den starka opinionen bland personalen.
Krisen har blivit ännu värre efter jul och anledningen är att en avdelning 13 har stängts.


Det här har fört med sig en hel dominoeffekt av nya överbeläggningar på andra ställen. Och Christina Andersson och hennes kamrater räknade idag till 34 patienter som ligger på platser som egentligen inte finns och som avdelningarna inte är dimensionerade för - 24 av de här patienterna är egentligen färdigbehandlade.


Larmet i brevet idag går också ut på att det är fler i personalen som har sjukskrivit sig.
Nu är det allvarligt när personalen inte orkar protestera längre.
Och brevskrivaren jämför med djurskyddslagstiftningen om hur höns ska ha det - det finns det regler för, medan hon för sin del aldrig har sett något lagutrymme om att en patient ska få en dörr att stänga om sig, förutom ett allt värre problem med att patienter av olika kategorier kan hamna precis var som helst på sjukhuset, allt enligt nödropet från akuten i Uddevalla idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".