Västsverige

Många släcker ljuset på lördag

På lördag kväll klockan halv nio genomför det som har kallats världens största klimatmanifestation: Earth Hour. Många kommuner i Västsverige kommer att vara med i manifestationen.

Under Earth Hour uppmanas människor i hela världen att stänga av ljuset för att stödja arbetet mot klimatförändringarna.

Nästan alla kommuner i vårt område är med och slår av strömbrytarna på lördag.

I Uddevalla släcks bl.a stadshusets och rådhusets fasadbelysningar, i Sotenäs släcker man gatuljuset i både Smögen, Kungshamn, Hovenäset och Hunnebostrand – åtminstone delvis.

Även i Åmål, Trollhättan och Bengtsfors slocknar en del gatuljus och fasadbelysningar.

En del kommuner arrangerar dessutom extra evenemang: På Stallbacken i Dals-Ed och Kulturbruken i Mellerud blir det konserter med akustisk musik och till levande ljus.

I Lysekil blir det en hel temadag med energirådgivning, klimatdiskussioner och klimatfilm. Dessutom kommer det kommunala bolaget Leva att mäta hur mycket energiförbrukningen i Lysekil minskar under Earth Hour timmen mellan halv nio och halv tio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista