1 av 2
Baldersnäs herrgård. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
2 av 2
Bengtsfors

Baldersnäs har slukat skattemedel

Baldersnäs har slukat stora mängder skattemedel ända sedan 1975 när det blev offentligt ägt. Herrgården har under många år varit ett hett debattämne för dalslänningarna.

Enligt uppskattningar som föreningen Baldersnäs vänner har gjort har närmare 41 miljoner satsats av skattemedel för rusta herrgården och omgivningarna under åren. Då är även den stora upprustningen på 1990-talet med EU-medel inräknad.

1975 köptes herrgården först av landstinget men snart fanns alla dalslandskommuner och Vänersborg med. Men verksamheten har inte gått med vinst och ibland var förlusten upp mot 850 000 kronor per år som skulle betalas av kommunerna. Vilket inte gjordes godvilligt.

För fem år sedan köpte tv-kändisen Ingvar Oldsberg herrgården för fyra miljoner av Bengtsfors kommun. Ett kritiserat beslut som får näring av att de nya ägarna betalar sammanlagt 15 miljoner i år.

Oldsberg har dragit på sig stora skulder, under de fem åren, på bortåt 11 miljoner.

Nu ska Anders Kihlberg från Mellerud ta över ägandet av herrgårdens hotell och restaurangdel.

– Det är en jättestor utmaning och ett stort ansvar som jag har full respekt för. Samtidigt är jag en tävlingsmänniska och jag vill se om jag klarar av att få snurr på det här också, säger Anders Kihlberg.Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista