Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Företagen Björneruds Gård och Måltidslösningar har gått med förlust i flera år. Foto: Thomas Graf/SR Väst.
2 av 2
Färgelanda

Förlust för företagen i Björnhuset

Företagen i Björnhuset har gått med förlust i flera år. Trots det skriver kommunen gott om dem.

Utåt sett presenteras företagen i Färgelandas största näringslivssatsning, Björnhuset, som om att de är företag som är på frammarsch och att det ser ljus ut ekonomiskt för dem. Men tittar man närmare på deras ekonomi träder en annan bild fram.

Tre företag huserar i dag i Björnhuset. Vi har valt att inte gå in närmare på Torggummans ägg som har en stabil ekonomi.

Men om de andra två företagen, Björneruds Gård och Lillesjö Seafood/Måltidslösningar, går det att läsa om på Färgelanda kommuns hemsida, att de är företag som befinner sig i en kraftig expansion, de har en stor försäljningsökning, de är i en expansiv fas och de har en kraftig tillväxt med bra omsättning. 

Färgelanda kommun delar den här uppfattningen verkar det som eftersom de i sitt svar på den revision som gjordes förra året om Björnhuset, konstaterar att förutsättningarna för företagen är mycket goda och att det bara ser ljust ut för företagen. Det är bilden utåt som kommunen ger i skrift och på sin hemsida alltså.

Men om man då går in och tittar i företagens årsredovisningar, så kan man konstatera att ekonomin för Björneruds Gård och Lillesjö Seafood/Måltidslösningar ser allt annat än stabil ut.

För Björneruds Gård konstaterade kommunrevisorerna förra sommaren att företaget inte ansågs ha en stabil ekonomi.

Den senaste årsredovisningen för 2008 visar att omsättningen under det året faktiskt har ökat i företaget men det blev ändå röda siffror i slutändan. Förlusten slutade på 3,6 miljoner kronor. Företagets ekonomi har inte blivit stabilare efter revisorernas gransknings, snarare sämre.

Hos det andra företaget Lillesjö Seafood/Måltidslösningar hittar vi en liknande bild. Företaget har de tre senaste åren redovisat förluster, två år i rad på cirka en miljon per år. Och 2008 ökade förlusten till 1,4 miljoner.

När det gäller omsättningen så backar den med fem miljoner också. Alltså kan man se tydligt att ekonomin hos detta företag inte heller är stabil.

Varför ges då en så mycket bättre bild på kommunens hemsida, man kan tycka rent missvisande, om de två företagen? Frågan ställer vi till kommunchefen i Färgelanda, Jan Eriksson.

– Jag får gå in och läsa vad det står, men det gäller och skilja på tillväxt, utveckling och ekonomiska resultat. Nu har vi fått frågan från revisorerna och jag känner inte att det leder någon vart att diskutera det här mycket mer. Det är klart att man kan uppfatta detta på olika sätt, det kan jag förstå, säger Jan Eriksson.

På onsdag är det ett extra kommunfullmäktigemöte där politikerna ska ta ställning till om elva miljoner till skall pumpas in i Björnhuset och komma förlustföretagen till del.

Men som vi redan har berättat kommer det här INTE att räcka för företagens färdigställande av Björnhuset. Hur många mer miljoner som måste rulla från Färgelanda kommun till företagen i Björnhuset är i dag inte känt.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".