1 av 2
2 av 2
Saab

Saab tvistar om pengar

Saab Automobiles tvist med länsstyrelsen i Västra Götaland om en fordran på 120 miljoner fortsätter. Det kommer att ta flera månader innan det blir en lösning.

– Det handlar om mycket pengar och därför måste vi vara mycket noga med att allt blir helt rätt, säger länsöverdirektör Göran Bengtsson, som ändå hävdar att kraven på Saab Automobile är legitima.

De 120 miljonerna som striden handlar om betalades ut förra året när Saab hamnade i rekonstruktion och den statliga lönegarantin började gälla.

Länsstyrelsen i Västra Götaland som skötte hanteringen betalade då de Saabanställdas löner under en månads tid men det handlade bara om ett lån som skulle betalas tillbaka när företaget var på fötter igen.

I juni gick sedan tingsrätten i Vänersborg med på ett ackord för Saab som innebar att alla fordringar skrevs ner och Saab skulle bara behöva betala en fjärdedel av vad företaget var skyldigt sina fordringsägare.

Saab hävdar att skulden för lönegarantin ingick i det ackordet.

Det gör däremot inte länsstyrelsen och hänvisar till lagen.

Problemet är att det är flera lagar som kan tillämpas här och som dessutom genomgått en del förändringar på senare år.

Så tvisten är långt ifrån över.

– Så småningom så kommer striden mellan Saab Automobile och länsstyrelsen troligen att få avgöras i domstol, säger länsöverdirektör Göran Bengtsson.Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".