1 av 2
Foto: Maja Suslin/Scanpix
2 av 2
Trollhättan

Högst sjukfrånvaro i regionen

Trollhättan har nästan högst sjukfrånvaro av alla landets kommuner. ”Ett misslyckande för arbetsmiljöarbetet”, säger facket.

 

Sveriges Kommuner och Landsting redovisar sjuktalen för 272 av Sveriges 290 kommuner. Bara 18 kommuner i landet, och ingen i Västra Götalands län, har högre sjukfrånvaro än Trollhättan.

– Det är ett misslyckande för vårt arbetsmiljöarbete, säger Lennart Andersson, som är ordförande i Kommunalfacket i Trollhättan.

Arbetsmiljöproblemen ser likadana ut som i början 1990-talet, säger Lennart Andersson.

– Det är väldigt många som säger att de har ett tungt jobb och att de är underbemannade. För låg grundbemanning kan vara ett av skälen.

Sjukfrånvaron i Trollhättan var nästan sju procent förra året. Den minskade något förra året, men det gäller alla kommuner. Trollhättan ligger nästan högst i sjukligan. Arbetsgivaren, alltså Trollhättans stad, lyssnar för dåligt på nödropen, säger Lennnart Andersson.

– Man sitter och diskuterar saker och ting, men det är inte någon kreativt arbetsmiljöarbete som jag ser det. Det som oftast styr är budgeten, pengarna. Då blir det i slutändan den lilla människan som får slita ont. Kroppen får betala pengabristen, säger Lennart Andersson.

Vi har sökt kommunens personalchef, Per Johansson, utan att nå honom.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".