1 av 2
2 av 2
Färgelanda

Kommunen begär hjälp

Kommunstyrelsen i Färgelanda har begärt juridisk hjälp från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, inför styrelsemötet i kväll.


 

Mötet handlar om kommunen ska pumpa in elva nya miljoner i näringslivssatsningen Björnhuset.

Tre timmar innan kommunstyrelsemötet kommer en av SKL:s jurister till Färgelanda för att försöka reda ut hur kommunen ska förfara för att inte bryta mot lagen och gynna enskilda företag.

För det är en situation som kommunen kan sätta sig i om det fattas beslut om att skjuta till ytterligare elva miljoner till ombyggnaden av Björnhuset och de sedan inte kan få ihop till investeringen genom de hyror kommunen får in.

Det gamla hyresavtalet har visserligen förhandlats om, men enligt uppgift är det nya avtalet skrivit så att företagen i Björnhuset betalar en låg hyra till en början för att sedan stiga ganska mycket de följande åren.

Men med en sådan konstruktion kan kommunen hamna i en utpressningssituation om inte företagen i Björnhuset klarar av att betala hyreshöjningarna.

Med tanke på den dåliga ekonomi som ett av företagen, Björneruds gård, uppvisar så är det ingen omöjlig tanke.

Enligt det preliminära bokslut för 2009 som Björneruds gård lämnat in till kommunen, så blev det en förlust på 4,5 miljoner förra året och företaget har heller inga banktillgångar kvar, enligt uppgifter till Sveriges Radio Väst.

Nytt ägartillskott eller nya lån behövs alltså för att Björneruds gård ska överleva.

Det är förutsättningarna inför kvällens kommunstyrelsemöte där det också kan bli diskussion om det förslag som kommit från moderater och kristdemokrater om att göra en ordentlig genomgång av ekonomin i Björnhuset och göra en professionell projektering av de jobb som återstår att göra på industribyggnaden.Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".