1 av 2
Foto: Thomas Graf/SR Väst
2 av 2
Färgelanda

Centern ändrar sig

Centerpartiet som tidigare sagt nej, och varit kritisk till ett utökat anslag för Björnhuset, verkar nu vända på klacken och säga ja till att ge företagen i Björnhuset ytterligare 14 miljoner.

 

– Ja, med bättre hyresavtal kan vi tänka oss att slutföra projektet, säger Ann-Marie Jacobsson som är Centerpartiets gruppledare.

Det var i oktober förra året som Centerpartiet röstade nej till att anslaget till företagen i Björnhuset skulle höjas från 62 till 72 miljoner kronor.

Ann-Marie Jacobsson gick då ut och sa att hon var kritisk och var emot att man reade ut Björnhuset. Men nu menar hon att förutsättningarna har förändrats. Det beror på de nya hyresavtalen säger hon.

– De hyresavtal vi hade i oktober var betydligt sämre än dessa avtal. Men det finns fler frågetecken att räta ut kring Mathuset AB, innan några utbetalningar kan ske.

Ann-Marie Jacobsson har själv suttit och förhandlat med företagen om de nya hyresavtalen som innebär en förlust på 16 miljoner för kommunen om företagen kan betala hyrorna. Om de inte är förmögna till det kommer kommunen förlora 32 miljoner enligt förslaget som det ska beslutas om i kväll.

– Det kommer inte att bli någon kostandstäckning i början utan det kommer att ta längre tid att få in dessa pengar från företagen, säger Ann-Marie Jacobsson.

Hur förklarar du för väljarna att Centerpartiet först var kritiska och sa nej till fler miljoner till Björnhus-satsningen och nu säger ja till ytterligare 14 miljoner?

– Det är en väldigt stor skillnad på hyreskontrakten. Vi har inte ändrat oss i frågan tycker jag. Vi har hela tiden varit för Björnhus-projektet. Men vi har velat ha en bättre finansiering än var det var tidigare. Med det utgångsläge vi har haft i förhandlingarna har jag inte sett det möjligt att komma längre än så här, säger Ann-Marie Jacobsson.

Det extrainsatta kommunstyrelsemötet om Björnhuset börjar klockan 18:00 i kväll.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".