1 av 2
Foto: Skoob Salihi/SR Väst
2 av 2
Strömstad

Många frysskadade hus i vinter

Många fritidshus och även villor i Bohuslän har drabbats av frysskador under den ovanligt kalla vintern.

Stefan Karlsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Göteborg, säger att skadorna i år har varit många fler än tidigare år.

I Strömstad uppskattas skadorna på två fritidshus kosta nära två miljoner kronor att laga.

– Det som hände här var att en köksblandare frös sönder. Vattnet var tyvärr inte avstängt då så det blev en läcka och vatten rann här i kanske fyra dagar. Det kan undvikas. Det handlar om att stänga av vattnet vid huvudvattenkranen, säger Stefan Karlsson.

Det första huset hade skador för omkring 600 000 kronor. Övervåningen fick inga skador, vilket också gjort renoveringsarbetet lättare.

Ett arbete som brukar ta upp till fyra månader att få klart. Stora fläktar har blåst varm luft i huset i snart åtta veckor, för att torka det vatten som är kvar. Golvet har lyfts bort, det enda som är kvar är några bjälkar och plankor.

Stefan Karlsson säger att det här också är ett bekymmer ur en miljöaspekt. Fläktarna som blåser varm luft i huset 24 timmar om dygnet i nästan åtta veckor leder till stora mängder el som förbrukas.

Möblerna som stått i huset måste tas ut och transporteras till en lagerlokal.

Det andra huset hade skador på båda våningar. Där kommer skadorna kosta över en miljon kronor.

Vad är det som gäller då? Vad täcker försäkringsbolaget?

– Frysskador är sånt som går på försäkringen men vi har aktsamhetskrav, eller villkor. Nummer ett är att stänga av vattnet. Sen ska man försöka ha regelbunden tillsyn. Sannolikt kommer kunden som äger det här huset att få stå för en del av kostnaden, säger Stefan Karlsson.Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0768 76 20 73

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".