1 av 2
Björnhuset i Färgelanda. Foto: Thomas Graf/SR Väst
2 av 2
Färgelanda

Majoritet för ett ja-beslut

Majoriteten i kommunstyrelsen i Färgelanda ser ut att få Centerpartiet med sig i frågan om mer pengar till företagen i Björnhuset. I så fall får de igenom beslutet i kväll.

Detta förutsatt att inte Sveriges Kommuner och Lansting, SKL, har någonting att invända.

Sedan klockan 15.00 i dag har Kommunstyrelsens ledamöter suttit och samtalat med en jurist från SKL. Juristen är på plats i Färgelanda för att försöka reda ut hur kommunen ska förfara för att inte bryta mot lagen och gynna enskilda företag.

Är det så att juristen inte har något att invända på att kommunens ger företagen ytterligare 14 miljoner, kommer kommunstyrelsen med största sannolikhet fatta ett sådant beslut i kväll.

Folkpartiet håller fast vid sin linje och säger ja till förslaget. Tillsammans med Socialdemokraterna, som också väntas rösta ja, är det sju av 14 ledamöter i kommunstyrelsen som röstar för. Som vi tidigare berättat i dag så väntas Centerpartiet, som tidigare varit kritiska och sagt nej till fler miljoner, ansluta sig till ja-skaran. Ann-Marie Jacobsson, gruppledare förklarar varför.

– Med bättre hyresavtal kan vi tänka oss att slutföra projektet. Vi har hela tiden varit för Björnhus-projektet. Men vi har velat ha en bättre finansiering än var det var tidigare. Med det utgångsläge vi har haft i förhandlingarna har jag inte sett det möjligt att komma längre än så här, säger Ann-Marie Jacobsson.

Om de tre centerpartisterna också säger ja till förslaget är tio personer i Kommunstyrelsen för beslutet. Då återstår en vänsterpartist, som förmodligen också kommer att säga ja.

Medan de två moderater och den kristdemokrat som sedan länge deklarerat ett nej, kommer att rösta så.

Elva för och tre emot. Så kan det bli i kommunstyrelsen i kväll. Men Moderaterna och Kristdemokraterna tänker inte lägga ner fajten utan strid och frågan kommer slutligen att avgöras på kommunfullmäktiges möte på onsdag klockan 19.00.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".