1 av 2
Anna Friberg, Julia Selstad & Therese Billgren är med i ungdomsgruppen på Dalabergs fritidsgård.
2 av 2
Mats Svanberg och Magnus Dejevik. Foto: Skoob Salihi/SR Väst
Uddevalla

Ny idrottsplats ska lyfta Dalaberg

Arbetet med att bygga en näridrottsplats i stadsdelen Dalaberg i Uddevalla är i full gång. Den ska bland annat ha en fotbollsplan med konstgräs, volleyboll- och basketplan samt en grillplats.

2007 togs beslutet av kommunen att man skulle bygga näridrottsplatsen på Dalaberg. Tre år senare är det på väg att bli verklighet, enligt grävskopornas och lastbilarnas bullriga vittnesmål. Kostnaden beräknas till 3,2 miljoner kronor.

Näridrottsplatsen är tänkt att vara öppen för alla och ska invigas, om allt går enligt planerna, sista maj i år.

– Jag tror att det kommer bli jättebra och att den kommer att användas mycket, säger Therese Billgren. Hon är en av medlemmarna i den ungdomsgrupp på Dalabergs fritidsgård som jobbar med ungdomsfrågor och evenemang.

 Magnus Dejevik som är avdelningschef för föreningsutvecklingsavdelning på kultur och fritid i Uddevalla kommun berättar att inspirationen kom från Småland.

– Det är fem år sen vi var i Jönköping och besökte Öxnehaga där, som var bland de första i Sverige att ha en näridrottsplats. Då sa vi det att det här skulle vi vilja ha i Uddevalla, på Dalaberg, säger Magnus Dejevik.

Föreståndaren på Dalabergs fritidsgården, Mats Svanberg, är säker på att den nya näridrottsplatsen kommer uppskattas.

– Det är stort alltså, det kan jag lova. Precis som det har varit redan med grusplanen där det har varit ungar från att snön försvinner tills den kommer igen. Det här kommer att slå väl ut, det är jag övertygad om, säger Mats Svanberg.

Julia Selstad, som också är med i Ungdomsgruppen på Dalabergs fritidsgård, tror att näridrottsplatsen kommer att få andra människor i Uddevalla att komma upp till Dalaberg.

– Jag tror att många kommer att bli mer sysselsatta och att det inte kommer bli lika mycket bråk. Det är inte mycket nu heller men folk blir mer sysselsatta och har mer att göra på fritiden. Sen så tror jag det kommer våga sig fler folk upp. Det är inte som folk säger om Dalaberg, säger Julia Selstad.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0768-76 20 73

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista